Energostar Tábor s.r.o.
Chladící boxy pro masnou výrobu
Prostory pro zpracování masa a masných výrobků
Naše firma se zabývá jak návrhem, tak i instalací těchto technologií. Pro menší provozy navrhujeme většinou zařízení s přímým odparem chladiva ve výparnících, u větších provozů je chlazení nepřímé pomocí teplonosné látky, většinou nemrznoucí směsi. Důležitým faktorem je i proudění vzduchu, které v prostorech s pracujícími lidmi nemůže být velké.
Nedílnou součástí prostor pro zpracování masa a masných výrobků je systém chlazení, který zabezpečuje teplotu v prostoru a celém procesu.
Teplota v jádře masa má být před vstupem do bourárny max. 7°C. I v průběhu bourání by neměla překročit 7°C. Prostory musí být dobře větratelné, osazeny systémem chlazení, který zabezpečuje teplotu v prostoru max. 12°C.
Vysoká kvalita
produktu
Řešení
na míru
Zajištění projektové dokumentace
Odborná
montáž
Kvalitní a rychlý servis
Boxy s řízenou atmosférou
Boxy s řízenou atmosférou se využívají pro skladování různých druhů potravin. Např. pro skladování různých druhů ovoce, kde boxy jsou většinou plynotěsné s úpravou obsahu O2 a CO2 pro zpomalení zrání ovoce.
Nebo pro skladování masa a masných výrobků. Případně pro staření masa. Staření masa neboli suché zrání je proces, kdy jednotlivé čtvrtě hovězího masa jsou neodblaněny vyvěšeny v chladícím boxu po dobu jednoho týdne až padesáti dnů někdy i déle. V průběhu vyvěšení dochází k enzymatickým a biochemickým změnám, které mají za následek zlepšení chuťových vlastností masa. Takovéto maso označujeme jako vyzrálé. Ne všechno maso je vhodné ke staření. Stařit se nechávají především steakové partie – nízký a vysoký roštěnec a T-bone. Ostatní partie se většinou nechávají dozrát mokrým způsobem. Vyzrálé maso má také intenzivnější chuť. Stálé a pomalé odpařování vlhkosti zvyšuje koncentraci extraktivních látek, které zodpovídají za výslednou chuť.
Maillardova reakce:
Je to chemický proces, který si lze představit jako „výbuch“ několika menších chemických reakcí zároveň. Ty se spouštějí působením tepla na proteiny a cukry obsažené v potravině. Jejich molekuly se na sebe navážou a vznikne typická hnědá barva i chuť. Reakce dodává barvu, aroma a mění texturu suroviny. Správná kombinace tepla, vlhkosti a času způsobí, že na sebe proteiny a cukry začnou reagovat – výsledek je křupavý, hnědý a delikátní.
V procesu suchého zrání je rozhodující několik faktorů:
- Teplota – v průběhu zrání je maso vyvěšeno při teplotách v rozpětí 0 – 4 °C.
- Vlhkost – řízení vlhkosti je podstatné pro dosažení požadovaného výsledku. Ideálních výsledků je dosahováno udržením vlhkosti v rozpětí 75 – 83 %. Správné vlhkosti je možné dosáhnout dvěma způsoby. Přímo za pomoci zvlhčovače a odvlhčovače, které pomocí vhodné regulace udržují nastavenou vlhkost. Nepřímo pomocí vhodné volby chladírenské technologie.
- Proudění vzduchu – výměna a proudění vzduchu je pro staření velmi důležité. Může být zajištěno přímo pomocí vhodného ventilačního zařízení nebo je v některých případech vyváženo ven z chladírny a větráno mimo chladírnu. Proudění vzduchu má být rovnoměrné, postihující celý prostor chladírny.
Celý tento proces se neobejde bez vhodně zvolené regulace, která je schopna zkoordinovat všechny faktory a tím zásadně ovlivnit konečnou kvalitu masa.
Všechny naše produkty
Šokery
Chladící boxy
Chladící boxy pro masnou výrobu
Klimatizace
Vzduchotechnika
Chladírenské technologie
Tepelná čerpadla
Produkty pro zdravotnictví
Naši partneři
Poptat produkty
* Takto označené pole je povinné. Je nutno ho vyplnit.
Odesláním tohoto formuláře dávám souhlas ke zpracování mých osobních údajů dle zásad GDPR.
Sídlo společnosti
ENERGOSTAR Tábor s.r.o.
Sedláčkova 1856, 390 02 Tábor
ENERGOSTAR
Tábor s.r.o.
Sedláčkova 1856
390 02 Tábor
Provozovna Planá nad Lužnicí
Provozovna Praha
Kontakty
E-mail: info@energostar.cz
Tel.: +420 602 661 810, +420 602 464 335
Naše produkty
Servis 24 - technická podpora pro smluvní partnery
Tel.: +420 778 463 628
Email: servis@energostar.cz
+420 778 463 628
servis@energostar.cz